MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Kom naar buiten tijdens de Rotterdam de boer op!-dagen - 21 & 22 mei 2022

9 mei 2022. Ontmoet boeren en beleef een weekend vol activiteiten op het boerenerf. Op zaterdag 21 en zondag 22 mei zijn de Rotterdam de boer op!-dagen. Voor het eerst openen boeren in en om de stad gezamenlijk hun staldeuren om Rotterdammers te verwelkomen op hun erf, zo ook in Midden-Delfland. Voor stedelingen hét moment om te zien waar melk, aardappels, vlees en groenten daadwerkelijk vandaan komen. Je ontmoet (stads)boeren en hun dieren. Ook ontdek je dat er op het boerenbedrijf veel ruimte is voor bloemen, bijen, vlinders en vogels. Er zijn rondleidingen, speurtochten, fietstochten en proeverijen. Maaike Wermer namens de coalitie: “Het is natuurlijk leuk om te horen hoe de producten geteeld en geproduceerd worden, het is nóg leuker om ze daadwerkelijk te proeven!”

Ontmoet boeren in en rondom Rotterdam

In totaal openen dit weekend 40 boeren hun deuren. Dat zijn boeren op het Rotterdams platteland, waar de koeien in de wei staan en de aardappels uit de grond komen. Maar ook boeren ín de stad, die op een kleinschalige manier bijdragen aan de voedselproductie én ruimte bieden aan de biodiversiteit. “Er zijn ontzettend veel goede initiatieven waarbij ons eten wordt gemaakt met ruimte voor natuur”, aldus Wermer. “Op 22 mei is het de internationale dag van de biodiversiteit, een betere aanleiding is er niet om juist in dat weekend de boer op te gaan. Aan het programma zal het niet liggen, dat vult zich elke dag verder met leuke activiteiten voor jong en oud.”

Rotterdam de boer op! - 21 & 22 mei 2022
Belevenisboerderij. Foto Pauline Joosten.

Kom ook naar Midden-Delfland

Ook in Midden-Delfland openen boeren hun deuren. Hieronder een lijst met deelnemende partijen:

  • Belevenisboerderij Schieveen: Demonstratie schapen drijven.
  • Hoeve Bouwlust: Speurtocht, rondleiding & ijs eten.
  • Hoeve Land-lust: Tour met de BioBoer.
  • Hoeve Ackerdijk: Weidevogelsafari en rondleiding.
  • Boerderij Hoogerbrugge Natuurlijk: Ontmoet de boer en een wollige kinderactiviteit.

Kijk voor een overzicht van de deelnemende locaties op www.rotterdamdeboerop.nl.

Herenboer en Belevenisboer

‘De boer’ bestaat niet, ieder boerenbedrijf is weer anders. Dat ontdek je tijdens de Rotterdam de boer op!-dagen. Van e-Putten tot Midden-Delfland, van de Krimpenerwaard tot aan de binnenstad van Rotterdam. Tientallen groene mooie plekken die bijdragen aan lokaal en biodivers voedsel rond Rotterdam openen hun deuren. Zo kun je in de stad bijvoorbeeld naar Herenboerderij De Vlinderstrik, waar één boer het eten produceert voor 200 gezinnen. Of bezoek Belevenisboerderij Schieveen, waar de stadsherder van Rotterdam demonstraties ‘schapendrijven’ geeft. Ook kun je op de fiets springen en een tocht maken door het Buytenland van Rhoon.

Rotterdam de boer op! - 21 & 22 mei 2022
Gezin op bezoek bij de boer. Foto Marten van Dijl.

Boodschappentas en verrekijker

De staldeuren van 40 locaties gaan in het weekend van 21 en 22 mei 2022 open. Op de website www.rotterdamdeboerop.nl vind je alle boeren en initiatieven die meedoen. De toegang op het erf is gratis, soms zijn er workshops die wel geld kosten en waar je je voor moet aanmelden. Natuurlijk kun je op veel locaties ook lekkere lokale producten kopen. Neem dus vooral een boodschappentas mee. En heb je een verrekijker, neem die ook mee!

Over Rotterdam de boer op!

Rotterdam de boer op! is een coalitie van 22 partijen die gezamenlijk werken aan een droom: de stad en het open, weidse platteland onlosmakelijk verbonden. Lokale, natuurinclusieve producten liggen in de winkelschappen. Het landschap rondom de stad bulkt van de bloemen, wilde bijen, vlinders en vogels. De boer krijgt een eerlijke prijs. In Rotterdam komt deze droom tot leven dankzij een speciale gift van 5 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. Kijk voor meer informatie op www.rotterdamdeboerop.nl.

Bron: Persbericht Natuurmonumenten 9 mei 2022.

11 mei 2022