MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Land Art project 'Hodenpeil' geopend voor publiek

1 oktober 2022. In het kader van 'Ode aan Midden-Delfland' creëerden Marijke Wijgerinck en Leontien Kurpershoek het Land Art project 'Hodenpeil'. Tijdens de officiële opening mocht wethouder Melanie Oderwald-Ruijsbroek van de gemeente Midden-Delfland het laatste hamertikje geven op één van de paaltjes. Samen vormen deze paaltjes, waarvan de bovenkant precies op 0-NAP staat (Nieuw Amsterdams Peil), vier golvende vormen die het reliëf van het landschap accentueren.

Het informatiebord beschrijft enkele belangrijke gebeurtenissen, ook wel lagen in de tijd genoemd, die plaatsvonden op en nabij dit weilandje naast buitenplaats Hodenpijl. Een van deze lagen is de Jongveedag van Fok- en controlevereniging "Ons Doel". Hodenpeil ligt aan de Tramkade, tussen Den Hoorn en Schipluiden en is gratis te bezoeken als het toegangshek open staat. Het kunstwerk blijft tot het eind van het jaar staan.

Opening Land Art project Hodenpeil - 1 oktober 2022

Opening Land Art project Hodenpeil - 1 oktober 2022
Een klein tikje onder toeziend oog van Marijke en Leontien.

Opening Land Art project Hodenpeil - 1 oktober 2022
Finishing touch: het spiegeltje boven op het paaltje.

Opening Land Art project Hodenpeil - 1 oktober 2022

Land Art ‘Hodenpeil’ is een project van Ode aan Midden-Delfland, in samenwerking met de Midden-Delfland Vereniging, de Midden-Delfkrant en Op Hodenpijl.


Land Art project 'Hodenpeil' in wording

23 september 2022. Het land art project 'Hodenpeil' van Marijke Wijgerinck en Leontien Kurpershoek, dat naast buitenplaats Hodenpijl wordt gecreëerd, vordert gestaag. De naam met een korte 'ei' verwijst naar het NAP, het Normaal Amsterdams Peil. Het informatiebord geeft straks uitleg over het kunstwerk. Met vrijwilligers worden de verschillende golvende lijnen uitgevoerd met houten paaltjes op 50 centimeter van elkaar, waarvan de bovenkant precies op NAP zal liggen. De foto's tonen het proces. Land Art Hodenpeil is een initiatief in het kader van de Ode aan Midden-Delfland.

Land art project Hodenpeil

Land art project Hodenpeil

Land art project Hodenpeil

Land art project Hodenpeil

Land art project Hodenpeil

Land art project Hodenpeil


Werk in uitvoering: Land Art Project ‘Hodenpeil’ van Marijke Wijgerinck

13 september 2022. Ode aan Midden-Delfland organiseert verschillende activiteiten rond kunst en cultuur in Midden-Delfland. Daarmee brengen de organisatoren een ode aan het bijzondere landschap en de dorpen van Midden-Delfland. Op dit moment wordt er tussen Schipluiden en Den Hoorn, Hodenpijl dus, gewerkt aan een Land Art Project ‘Hodenpeil’, op het landje dat vroeger bekend was als het ‘jongveedag terrein��, tegenover de kerk Hodenpijl.

Land Art is een kunstvorm die uitgaat van en werkt met bestaand landschap. Het jongveedag terrein, waar kunstenaars Marijke Wijgerinck en Leontien Kurpershoek nu werken, heeft een lange geschiedenis. Je kunt je die geschiedenis voorstellen als ‘lagen’ in het landschap. Diep weg zitten nog de sporen van de Romeinse kavels, die ooit voedsel leverden aan het belangrijke Forum Hadrianum (bij Voorburg). In de eeuwen daarna hernam de zee het land en het duurde tot de vroege middeleeuwen voor er opnieuw boerderijen werden gebouwd om kastelen en de groeiende steden in de omgeving van voedsel te voorzien. Na de Reformatie kwam in één van die boerderijen grenzend aan het terrein een Katholieke schuilkerk, waar de schilder Johannes Vermeer zijn huwelijk sloot. De glorietijd van het terrein in de vorige eeuw met de show van glanzend jongvee van boeren uit de wijde omtrek, werd abrupt beëindigd door een grote uitbraak van ‘mond-en-klauwzeer’. Sindsdien ligt het landje er wat verlaten bij, maar de geschiedenis is er nog te wel vinden.

Land Art Project Hodenpeil van Marijke Wijgerinck - 12 september 2022
De contouren van het kunstwerk zijn inmiddels aangebracht in het landschap.

Marijke Wijgerinck en Leontien Kurpershoek werken met Land Art ‘Hodenpeil’ aan een nieuwe laag van de geschiedenis, die de tijd van nu verbeeldt: een dalend landschap en een rijzende zeespiegel bepalen steeds meer de toekomst van Midden-Delfland. Het platteland is helemaal niet (meer) zo plat en of het een toekomst heeft wordt bepaald door hoe we met de planeet omgaan.

De komende weken is Marijke regelmatig aan het werk te zien als ze Land Art ‘Hodenpeil’, vorm geeft. Leuk om eens te gaan kijken hoe het project zich ontwikkelt.

Land Art ‘Hodenpeil’ is een project van Ode aan Midden-Delfland, in samenwerking met de Midden-Delfland Vereniging, de Midden-Delfkrant en Op Hodenpijl.

Meer informatie op de website www.odeaanmiddendelfland.nl of bij stichting Promotie Groen Midden-Delfland www.cultuurinhetgroen.nl

Bron: Stichting Promotie Groen Midden-Delfland www.cultuurinhetgroen.nl, 13 september 2022.

02 november 2022