Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Nationale Molendag bij de Groeneveldse molen

14 mei 2022. De vereniging De Hollandsche Molen organiseerde op 14 en 15 mei de Nationale Molendag, waaraan honderden molens in heel Nederland meededen. De ruim 300 jaar oude Groeneveldse poldermolen in Midden-Delfland was er één van. De bezoekers van de molen kwamen volop aan hun trekken, want er draaiden maar liefst zes molens! Nabij de poldermolen staat ook de in 2020 naar deze plek verplaatste specerijmolen ' t Kleyn Vermoogen. Hier worden diverse kruiden, als peper, kaneel en kurkuma, gemalen en in potjes verkocht. Op het erf bevinden zich verder nog enkele miniatuur molentjes; allemaal draaiden ze.

Nationale Molendag bij de Groeneveldse molen - 14 mei 2022
De stenen Groeneveldse molen met links het gebouwtje met vijzelgemaal. Op de voorgrond de specerijmolen. Helemaal rechts zijn de hobbymolentje juist zichtbaar.

De specerijmolen 't Kleyn Vermoogen is in de periode 1998 tot 2004 gebouwd door Bas en Erik Batenburg, zoons van een molenmaker, en Martin Bijl, zoon van een aannemer, in een werkplaats in Schiedam. De molen is daarna opgebouwd bij Hoeve Ackerdijk van de familie Van den Berg aan de Rotterdamseweg. Bij open dagen kreeg de molen daar veel belangstelling. De molen is daar door verschillende jonge molenaars in bedrijf gehouden. Toen de laatste molenaar ging stoppen ontstond het plan de specerijmolen naar de Groeneveldse polder te verplaatsen. Rob van Zijll, molenaar van de Groeneveldse molen, zette zich in om hiervoor vergunning te krijgen. En zo werd de molen naar de Groenevelds polder verplaatst en opgeknapt.

Nationale Molendag bij de Groeneveldse molen - 14 mei 2022
Het interieur van de specerijmolen met molenaar Dean.

Nationale Molendag bij de Groeneveldse molen - 14 mei 2022
De Groeneveldse molen kon ook binnen worden bekeken; indrukwekkend is de overbrenging van de as met de wieken naar de vertikale as die het scheprad aandrijft.

Rob van Zijll, al jarenlang de molenaar en machinist van de Groeneveldse molen en het gemaal van de Groeneveldse polder, vertelde enthousiast over de ruim 300 jaar oude windmolen en de polder waar hij het waterpeil verzorgt. Op verzoek werd ook het gemoderniseerde en geautomatiseerde gemaal bekeken, dat een klein stukje van de windmolen af staat, in een gemetseld gebouwtje. De volledig computergestuurde installatie is weggestopt in een paar kasten. De vijzel is verlengd om de polder dieper te kunnen malen. Bij veel water in de polder kan het scheprad van de Groeneveldse molen, aangedreven door een elektromotor, automatisch worden bijgezet. Maar als Rob thuis is laat hij het scheprad vaak op windkracht draaien.

Nationale Molendag bij de Groeneveldse molen - 14 mei 2022
Het gemaal en elektrisch aangegeven scheprad worden automatisch bestuurd.

Nationale Molendag bij de Groeneveldse molen - 14 mei 2022
De vijzel achter het gebouwtje wordt aangedreven door een elektromotor.

Rob woont met zijn gezin in het huisje naast de molen. Maar vroeger woonde de molenaar in de molen. De sfeer van die tijd kan nog steeds geproefd worden, want de kamers zijn nog helemaal ingericht. Aan een wand in de woonkamer hangen de foto's van de molenaarsfamilie Boekestijn, die al vanaf 1871 op de molen woonde en werkte. Bram was de laatste Boekestijn die tot 1960 de molen maalde; hij bleef er tot 1979 wonen. In de periode 1985 tot 1987 is de molen volledig gerestaureerd en werd naast de molen een aparte molenaarswoning opgebouwd.

Nationale Molendag bij de Groeneveldse molen - 14 mei 2022
De vroegere woonkamer in de molen op de begane grond.

Nationale Molendag bij de Groeneveldse molen - 14 mei 2022
Halverwege de trap naar het eerste niveau in de molen is de slaapkamer gelegen.

19 mei 2022