MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Expositie Caecilia Schipluiden 100 jaar in vogelvlucht

7 oktober 2022. De expositie Caecilia Schipluiden 100 jaar is inmiddels opgeruimd, maar nog even nagenieten kan met deze korte video van de expositie in vogelvlucht.


Expositie Muziekvereniging Caecilia Schipluiden 100 jaar in Museum Het Tramstation

2 april 2022. De expositie in Museum Het Tramstation Schipluiden (april-september 2022) neemt je mee langs de 100-jarige geschiedenis van Caecilia Schipluiden. De vereniging wist de soms moeilijke perioden door te komen en steeds mee te groeien met veranderende tijden. Met veel foto’s, film en muziek krijgt de bezoeker een goede indruk van deze veelzijdige vereniging. Daarnaast bevat de expositie een overzicht van alle andere muziekverenigingen die in Midden-Delfland hebben bestaan, en nog bestaan. De expositie in Museum Het Tramstation Schipluiden is te bekijken op woensdag, zaterdag en de eerste zondag van de maand van april t/m september. Adres: Otto van Zevenderstraat 2, 2636HN Schipluiden.

Opening expositie en video

De opening van de tentoonstelling werd muzikaal ondersteund door klarinetensemble Caeckelbont. Met de 'onthulling' van de tambour-maître en nadat deze zijn kolbak op de kop kreeg van Arnoud Rodenburg, beschermheer van Caeclia Schipluiden, was de expositie officieel geopend. Ook is er een video samengesteld met historische beelden van de elf amateur muziekverenigingen die in Den Hoorn, Schipluiden en Maasland hebben bestaan.

Expositie Caecilia Schipluiden 100 jaar in Museum Het Tramstation Schipluiden

Expositie Caecilia Schipluiden 100 jaar in Museum Het Tramstation Schipluiden

Night at the bridge - 18 juni 2022

Live muziek, een schitterend decor en spectaculaire muzikanten! Dat is Night at the Bridge op het water bij de karakteristieke Trambrug en molen Korpershoek in Schipluiden. Kom jij ook kijken? Er zijn plekken op het water of op de tribune op de kade. Dus save the date! Night at the Bridge, 18 juni 2022! Meer info volgt!

Expositie Caecilia Schipluiden 100 jaar in Museum Het Tramstation Schipluiden

Het jubileumjaar van Caecilia Schipluiden begon met het jubileumconcert op 20 november 2021 in Theater De Veste in Delft. In de afgelopen 100 jaar leverde Caecilia een belangrijke bijdrage aan het culturele leven in de dorpen Schipluiden en Den Hoorn. Talrijke feestelijke gelegenheden werden muzikaal opgeluisterd. De concerten en serenades werden zeer gewaardeerd. Bij muziekwedstrijden behaalden de diverse afdelingen van de vereniging mooie prijzen.

Op dit moment bestaat Caecilia Schipluiden uit het Jeugdorkest, de slagwerkgroep DrumPack, het Harmonieorkest en Boerenkapel De Knotwilgen. De vereniging beschikt over een eigen muziekopleiding.

Achtergrond

In de dorpen Den Hoorn, Schipluiden en Maasland, de huidige gemeente Midden-Delfland, hebben in totaal elf amateur muziekverenigingen bestaan. Tegenwoordig zijn er twee muziekverenigingen actief: Caecilia Schipluiden en Masalant in Maasland.

Expositie Caecilia Schipluiden 100 jaar in Museum Het Tramstation Schipluiden
ca. 1903: Groepsfoto van de tweede fanfare Crescendo, opgericht in 1901, vermoedelijk genomen in een schoollokaal aan de Boomgaardslaan in Schipluiden.

Al in 1874 werd in Schipluiden fanfare Crescendo opgericht, die echter maar ongeveer zes jaar heeft bestaan. In 1901 werd er weer een fanfare opgericht, ook met de naam Crescendo. Het was een openbare vereniging. Tijdens de verzuiling van de maatschappij werden er, ten koste van Crescendo, twee nieuwe verenigingen opgericht, de protestantse fanfare Excelsior en de rooms-katholieke Harmonievereniging St. Caecilia. Excelsior redde het niet, maar St. Caecilia, nu Caecilia Schipluiden, viert in 2021/2022 haar 100-jarig bestaan met diverse activiteiten.

Expositie Caecilia Schipluiden 100 jaar in Museum Het Tramstation Schipluiden
1927: De protestantse fanfare Excelsior Schipluiden op het concours in Schipluiden.

Expositie Caecilia Schipluiden 100 jaar in Museum Het Tramstation Schipluiden
17 augustus 1924: Eerste groepsfoto van de R.K. Harmonievereniging St. Caecilia Schipluiden, achter café De Vergulde Valk.

Den Hoorn kende twee muziekverenigingen: C-dur en Kolping. In Maasland bestonden lange tijd twee verenigingen naast elkaar: Euterpe en Wijdt Gode Uw Kunst (later Maaslandse Harmonie); in 2018 fuseerden zij tot Harmonievereniging Masalant. De gymverenigingen W.I.K. (in Den Hoorn) en A.S.S.O. (in Schipluiden) hadden enige tijd ook een muziekafdeling.

Jubileumconcert Caecilia Schipluiden

Het jubileumjaar van Caecilia Schipluiden werd geopend met het jubileumconcert in Theater De Veste in Delft.

Expositie Caecilia Schipluiden 100 jaar in Museum Het Tramstation Schipluiden
20 november 2021: Groepsfoto van Caecilia Schipluiden in Theater De Veste Delft op 20 november. Foto Lenny Martinez.

Informatie Caecilia Schipluiden

Website: www.caeciliaschipluiden.nl
Facebook: www.facebook.com/CaeciliaOnStage
Instagram: www.instagram.com/caeciliaschipluiden

De expositie ‘Muziekvereniging Caecilia Schipluiden 100 jaar’ wordt mede mogelijk gemaakt door: Stichting Loswal de Bonnen, Stichting Muziek Midden-Delfland en Royal Print.

Bron: Persbericht Caecilia Schipluiden 20 maart 2022.

07 oktober 2022