MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Topspreker bij Woondromen in Wateringen

22 juni 2022. Woondomen in de Hofboerderij prikkelt de verbeelding, zoveel is duidelijk een paar weken na de opening op 4 juni. Mede daarom wordt de expositie verlengd tot en met 17 juli. In het verhaal van Woondromen worden verleden, heden en toekomst van wonen op creatieve wijze verbonden. Afgelopen weekend met een fietstocht voor het hele gezin door Westland en Midden-Delfland langs erfgoed van architect Jan van Beurden. Burgemeester Arnoud Rodenburg gaf in Schipluiden het startsein en ook zijn woondroom hangt nu aan de dromenvanger in de Hofboerderij.

Woondromen fietstocht 19 juni 2022

Woondromen fietstocht 19 juni 2022

Elke zaterdag en zondag zijn er om 14.30 uuur interessante historische en actuele achtergrondverhalen, gevolgd door een rondleiding door de expositie. Op 26 juni bijvoorbeeld vertelt ondernemer Henry Mentink zijn verhaal. Henry is beheerder van de nalatenschap van kunstenaar Pieter Kooistra, oprichter van de Wereldwinkel en My Wheels, het eerste deelauto initiatief. Hij haalde afgelopen weken internationaal het nieuws met zijn krui-tocht naar UNESCO in Parijs om de aarde op de werelderfgoedlijst te krijgen. Henry bouwt geen luchtkastelen, maar laat zien hoe je succesvol zaken kunt doen als je inziet dat alles met elkaar verbonden is.

Kijk op www.crwateringen/woondromen voor details en de andere verhalen die op de agenda staan. Woondromen is elke zaterdag en zondag van 13.30-16.30 uur geopend. Om teleurstellingen te voorkomen wordt aangeraden om voor de verhalen/rondleiding te reserveren. De toegang is gratis. Adres: Hoflaan1, Wateringen.


Expositie Woondromen in de Hofboerderij en architectuurfietstocht

30 mei 2022. In juni, de maand van de architectuur, hebben Wateringers de handen ineengeslagen. Op creatieve wijze worden verleden, heden en toekomst van wonen in Wateringen vermengd. De historie van de Hofboerderij en de aanpak van architect Jan van Beurden vormen de basis. Op zondag 19 juni is een fietstocht voor het hele gezin georganiseerd langs erfgoed van architect Jan van Beurden in Wateringen, Schipluiden en Den Hoorn. Kijk hier voor het volledige programma van Woondromen.

Architect Jan van Beurden

Jan van Beurden begon zijn loopbaan als architect en gemeenteopzichter in de gemeente Schipluiden. Hij ontwierp talrijke burger- en tuinderswoningen. Ook was hij betrokken bij het ontwerp van grote woningbouwprojecten in Schipluiden, rond de Burgemeester Musquetiersingel, en Hof van Delftstraat/Looksingel, Den Hoorn. Lees en bekijk hier het verhaal van Jan van Beurden, met name in Schipluiden en Den Hoorn.

In 1946 begon Jan van Beurden als gemeentearchitect in Wateringen, waar hij samen met burgemeester Meissen en Bart Beukers, deel uit maakte van ‘het Directorium' dat bepalend is geweest voor de na-oorlogse ontwikkeling van Wateringen. Er zijn parallellen te trekken met de huidige wooncrisis die ook om creatieve oplossingen en vergezichten vraagt.

Expositie Woondromen

Tijdens de vier expositieweekenden prikkelt het werk van de kunstenaars de verbeelding. Beeldend kunstenaar Antoinette van Beurden uit Schipluiden doet dit in de expositie Woondromen met werk uit haar serie ‘de futuristische stad’, Wieke Terpstra met haar ruimtelijk werk van staal en Jacqueline Tijssen met haar keramische huizen. De projecten van de woonpioniers inspireren de bezoekers om hun eigen woondroom achter te laten. Kinderen van de Zonnewijzer maakten hiervoor een dromenvanger. De expositie is van 4 t/m 26 juni elke zaterdag en zondag gratis te bezoeken van 13:30 tot 16:30 uur in de Hofboerderij, Hoflaan 1, Wateringen.

Woondromen juni 2022
De Hofboerderij.

In drie van de vier expositieweekenden zijn er gratis activiteiten voor jong en oud, zoals lezingen, bouwen met lego, een workshop co-creëren en een fietstocht. De architectuurmaand wordt feestelijk afgesloten met een Woonfestijn op 26 juni van 15.30-20.00 uur in de Hofboerderij. Kaarten hiervoor kosten € 25,-. Dit is inclusief optredens van woonpioniers, woonhapjes en een slotconcert van de Lipstickkillers. Kijk voor details, reserveringen en de fietsroute op www.crwateringen.nl/woondromen.

Architectuurfietstocht langs erfgoed van Jan van Beurden

Ruim 40 jaar heeft Jan van Beurden (1908-1988) als architect en gemeenteopzichter van de gemeente Schipluiden, en later als gemeentearchitect van Wateringen, veel bijgedragen aan de woonomgeving van beide gemeenten. In de periode van economisch herstel na de beurskrach van 1929 ontwierp Van Beurden tientallen burger- en tuinderswoningen en andere objecten in de gemeente Schipluiden en omgeving. Tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog was hij betrokken bij gemeentelijke woningbouwprojecten in de dorpskernen van Schipluiden, Den Hoorn en Wateringen.

Op 19 juni is er een fietstocht voor het hele gezin uitgezet met afstanden van 22 of 33 kilometer langs het erfgoed van Jan van Beurden. Er zijn twee startpunten: Atelier Antoinette van Beurden (Gaagweg 7-d Schipluiden; ingang via Gaagpad bij de Jokurbrug bij de jachthaven!) en De Hofboerderij (Hoflaan 1 Wateringen). Deelname is gratis

Onderweg zijn halteplaatsen waar tussen 11:00 en 17:00 uur op een informatiebord toelichting wordt gegeven bij de stedenbouwkundige projecten en privé woningen, ontworpen door Jan van Beurden, waaronder het enige werk dat op de monumentenlijst staat: het Huisje Groot Genoeg aan de Woudseweg in Den Hoorn. Uiteraard gaat de fietsroute ook hierlangs.

Beide routes zijn op de dag zelf af te halen bij de startpunten. De routebeschrijving is vanaf vrijdag 17 juni ook beschikbaar als download op https:/crwateringen.nl/architectuurfietstocht/.

Woondromen juni 2022

Flyer

Woondromen juni 2022

Woondromen is een initiatief van de Culturele Raad Wateringen, FormHet, Historische Vereniging Wateringen-Kwintsheul en WIN, mede mogelijk gemaakt door Westland Cultuurweb, de winkeliersvereniging Wateringen en de familie Van Beurden.

Bron: Persbericht Woondromen 30 mei 2022.

22 juni 2022