MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Koeien spotten in Bezoekerscentrum Midden-Delfland

28 mei 2022. Wie Midden-Delfland zegt, zegt koe in de wei. Maar wat voor koeien zijn het eigenlijk? Een foto-expositie in het Bezoekerscentrum Midden-Delfland biedt uitkomst. En pak daarna de fiets en ga koeien spotten!

‘Tot eind vorige eeuw zag je zwartbont, roodbont en een handjevol blaarkoppen en lakenvelders in de Nederlandse weilanden’, zegt Martin Visser van de Midden-Delfland Vereniging, mede-organisator van de expositie. ‘En moet je nu kijken, het is een bont gezelschap van Montbéliarde, Limousin, Angus, Jersey, Belgisch Wit-blauw, Brandrood, Fleckvieh, Hereford, Dexter, Wagyu en natuurlijk ook nog steeds Holstein Friesian, Fries Hollands, Maas-Rijn-IJssel, naast de blaarkoppen en lakenvelders.’

De verschillende runderrassen worden in Midden-Delfland gehouden als melkvee, vleesvee, dubbeldoelkoeien, hobbydier of natuurbegrazer. Er zijn ook bedreigde rassen waarvoor veehouders subsidie kunnen krijgen, omdat zij meehelpen het ras in stand te houden.

Koeien spotten - 28 mei 2022
Een trio poserende koeien. Foto Henk Groenendaal.

Fietsroutes

Tijdens het weideseizoen zijn de koeien ook volop buiten te spotten. Daarom heeft het bezoekerscentrum ook twee fietsroutes, een oostelijke en een westelijke, uitgezet die langs diverse boerderijen en runderrassen voeren. De routekaartjes en -beschrijvingen vind je in het bezoekerscentrum maar ook online.

Weidevogels

Je kunt het weideseizoen in Midden-Delfland niet vieren zonder weidevogels. Ook hiervoor is ruimte vrijgemaakt in de expositieruimte op de bovenverdieping.
De foto-expositie is tot eind november te zien. Het bezoekerscentrum, gelegen tussen Schipluiden en Den Hoorn aan Tramkade 24B, is dagelijks (behalve maandag) geopend van 10 tot 17 uur. Wie met de fiets komt, kan die neerzetten in het fietsenrek bij het toegangspad. Komt u met de auto, dan is parkeren bij Op Hodenpijl de beste optie. Bus 33 (Delft-Maassluis) stopt daar voor de deur.

Meer koeien zien

Op website van Midden-Delfland Mooi Dichtbij is ook een overzicht te zien van koeienrassen in het gebied.

Bron: Persbericht Midden-Delfland Vereniging 28 mei 2022.

28 mei 2022