MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Tijdelijk vliegend wandelpad en wandelrust op boerenlandpaden

21 februari 2022. De agrarische natuurvereniging Vockestaert opent een tijdelijk vliegend wandelpad maar in verband met het aanstaande broedseizoen zal een aantal boerenlandpaden worden gesloten.

Nieuw ‘Vliegend Wandelpad’

Vanaf 1 maart geldt voor veel wandelpaden door het weiland wandelrust om broedende weidevogels niet te verstoren. Agrarisch Natuurvereniging Vockestaert heeft voor de liefhebber van polderwandelingen een tijdelijke route uitgezet, waar begin maart nog wel gewandeld kan worden zonder de weidevogels te verstoren.

De route van het ‘Vliegend wandelpad’ start in Schipluiden bij het gemeentehuis en voert u via de Tanthofkade de polder in. Tijdens de wandeling betreedt u, via een speciaal voor de route geplaatst ponton over het water, het weiland van de familie Van der Ende. Omdat u door het weiland loopt, kunt u uw hond niet meenemen op deze route. Via het Eco-aquaduct over de A4 wandelt u uiteindelijk weer terug naar Schipluiden.

Tanthofkade
De Tanthofkade blijft geopend.

De route, mede mogelijk gemaakt door St. Groenfonds Midden-Delfland, is opengesteld van woensdag 23 februari t/m zondag 13 maart. Na de sluitingsdatum keert ook deze polder in wandelrust. Meer informatie en de routebeschrijving is te vinden op www.vockestaert.nl/recreatie/wandelen

Wandelrust vanaf 1 maart

In Midden-Delfland is op verschillende plekken gelegenheid te wandelen door het weiland van boeren. In het voorjaar zijn deze weilanden ook de broedgebieden van onze weidevogels. Weidevogels hebben het moeilijk en het kost ze veel moeite om voldoende jongen groot te brengen. Om ze hierbij te steunen en niet te verstoren, sluiten de meeste wandelpaden door het boerenland vanaf 1 maart.

Vervroegde sluiting

De Boerenwandelpaden en het Voddijkpad werden voorheen jaarlijks op 15 maart gesloten voor wandelaars. Vanaf dit jaar sluiten de paden 2 weken eerder, op 1 maart. Kieviten beginnen namelijk steeds vroeger met het zoeken van een geschikte nestplaats en het leggen van eieren. In 2019 werd het eerste kievitsei zelfs al in februari gevonden. Om deze reden is het belangrijk dat er al eerder rust komt in het weiland, zodat de weidevogels niet onnodig verstoord worden.

Ackerdijksepolderpad
Boerenlandpad door de Akkerdijksche Polder, gesloten vanaf 1 maart.

Weer open

Als de meeste kuikens kunnen vliegen bent u weer van harte welkom op de wandelpaden. De Boerenwandelpaden openen op 15 juni. Het Voddijkpad in de Klaas Engelbrechtspolder opende voorheen pas op 15 juli, maar vanaf dit jaar bent u hier al vanaf 1 juli weer welkom.

Niet gesloten paden

Kerkenpaden Het Doelpad en Dijkpolderpad bij Maasland zijn vooralsnog niet gesloten in het broedseizoen en alleen op deze twee paden zijn honden toegestaan. U wandelt hier wel door belangrijk weidevogelgebied. Het is daarom van groot belang dat u uw hond op deze paden aan de lijn houdt. Weidevogels zijn namelijk enorm bang voor honden. Op plekken waar honden door het weiland lopen, gaan ze niet broeden. Ook is de kans groot dat ze hun nest verlaten als ze door een hond worden opgeschrikt. Neem daarom het zekere voor het onzekere en lijn ook rustige honden aan.

Doelpad
Het Doelpad door de Commandeurspolder blijft geopend.

Meer informatie en routes vindt u op www.vockestaert.nl/wandelen of www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/midden-delfland/routes

Bron: Persberichten ANV Vockestaert 21 februari 2022.

08 maart 2022