MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Bezoek tijdens Pasen de sprookjesachtige Buitenplaats De Tempel - Ontdek het park en de beelden, en vaar mee over de Delftse Schie

13 april 2022. Op zondag 17 en maandag 18 april (eerste en tweede paasdag) kan iedereen de lente beleven op de historische Buitenplaats De Tempel in Rotterdam Overschie. Combineer je bezoek aan De Tempel met een bezoek aan Museum Oud-Overschie. Hier bewonder je de expositie ‘De Tuinbeelden van Buitenplaats De Tempel’. Speciaal voor Pasen vaart een gratis sloep als pendeldienst tussen het museum en de buitenplaats.

Buitenplaats De Tempel - Marten van Dijl
Buitenplaats De Tempel. Foto Marten van Dijl.

Samenwerking Museum Oud-Overschie

Als onderdeel van het aanzienlijke herstelplan van Buitenplaats De Tempel worden de beelden - die van nationaal belang zijn - door eigenaar Stadsherstel Historisch Rotterdam gerestaureerd. Deze worden op termijn in de tuin teruggeplaatst en zo mogelijk op hun oorspronkelijke positie. Tot 5 juni zijn een aantal van deze beelden nu al exclusief te zien in Museum Oud-Overschie. Leden van Natuurmonumenten krijgen met korting toegang. Dus wil je meer weten over de bijzondere beelden van De Tempel, de originele houten stroomgod bewonderen en het oudst bekende beeld van de buitenplaats – ‘het dolfijntje’ - gerestaureerd aanschouwen? Maak je bezoek aan De Tempel dan compleet met een bezoek aan Museum Oud-Overschie. Hier bewonder je de expositie ‘De Tuinbeelden van Buitenplaats De Tempel’.


Museum Oud Overschie. Foto HGr.

Pendeldienst

Je hebt de kans om alleen tijdens beide paasdagen in de middag gratis met een elektrische sloep mee te varen vanaf De Overtuin - de prachtige nieuwe aanlegsteiger direct voor de voortuin van de buitenplaats - naar de loswal achter de Grote Kerk aan de Dorpsstraat in Overschie als je ook het museum wilt bezoeken. Reserveer vooraf op de site van Natuurmonumenten om zeker te zijn van een plekje voor dit tochtje dat ongeveer een kwartier duurt. De expositie in het museum is te bekijken tussen 14.00 en 17.00 uur.

Pasen op De Tempel

Wat kan je verder verwachten tijdens een bezoek aan De Tempel met de paasdagen? Boswachter Cynthia Meulenkamp van Natuurmonumenten: “Na de warme maand maart en de natte start van april lonkt het voorjaar. Op de bijna sprookjesachtige buitenplaats met sierlijke bruggetjes en de eeuwenoude lanen zie je de natuur ontluiken. Een wandeling op deze onontdekte plek aan de rand van Rotterdam toont je het potentieel van de buitenplaats.”


Buitenplaats De Tempel heeft bijzondere bruggetjes. Foto HGr.

Foodtruck

Bij het mobiele informatiepunt vertellen de enthousiaste vrijwilligers graag meer over deze bijzondere historische plek. En wil je even relaxen na je wandeling of gewoon gezellig bijkletsen met vrienden of familie? Voor een hapje en drankje strijk je neer - tussen de fruit- en walnootbomen - bij de foodtruck met de heerlijk lokaal gemaakte lekkernijen van De Keuken van San.

Herstelwerkzaamheden op de buitenplaats

Buitenplaats De Tempel en het naastgelegen Nieuw Rhodenrijs zijn twee van de laatst bewaarde buitenplaatsen aan de rand van Rotterdam in Oud-Overschie. De locaties maken deel uit van het natuurrecreatiegebied Noordrand van Rotterdam. De buitenplaatsen zijn eigendom van gemeente Rotterdam en sinds eind 2021 zijn de parken in beheer bij de boswachters van Natuurmonumenten. Samen werken ze de komende jaren aan het herstel zodat De Tempel voor een breed publiek toegankelijk wordt en - net als waar de buitenplaatsen oorspronkelijk voor bedoeld zijn - je even de drukte van de stad kunt ontvluchten.


Beeldentuin van Buitenplaats De Tempel. Foto HGr.

Parkeren

Kom je met de auto volg dan voor het park de borden ‘Buitenplaats De Tempel’ naar de parkeerplaats aan de West-Abtspolderseweg. Voor het museum kan je het beste parkeren op de Overschieseweg over de Hoge Brug in de Spaanse Polder. Vanaf daar is het ongeveer 5 minuten lopen naar het museum, er is bewegwijzering aanwezig. Parkeren bij het museum zelf of in de directe omgeving is beperkt mogelijk en levert onnodige overlast op voor de omwonenden.

Aanvullende informatie

Op de volgende internetpagina’s vind je de volledige informatie om je bezoek te plannen:

Expositie tuinbeelden:

Pasen op de Tempel:

Reserveren sloep: Vanaf Overschie:

Vanaf De Tempel:

Buitenplaats De Tempel algemeen:

Bron: Persbericht Buitenplaats De Tempel 11 april 2022.

13 april 2022